3 przepisy na desery lub śniadania z jabłkami

Jesień w kuchni kojarzy mi się z jabłkami i dynią. Pamiętam lata jeżdżenia do sadu i zbierania jabłek. Wtedy człowiek się nimi przejadał. Teraz już sadu nie ma.

W planach miałam przygotowanie pomysłów na 3 śniadania. Taki mój mały projekt, bo ja za bardzo za tym posiłkiem nie przepadam. I tak jak lubię spędzać czas na gotowaniu, tak rano bardzo nie lubię marnować czasu w kuchni. Najlepiej coś na szybko, co robi się samo, a nie mając chleba (nie kupuję zapasu bezglutenowego i rzadko piekę ostatnio) sprawa się komplikuje. Stąd mój mały projekt, który przerodził się w propozycje również na desery, nie tylko śniadanie.

A wszystko przez te jabłka. Pierwsza miała być zapiekana owsianka, ale kokilki okazały się trochę za małe na ilość przygotowanych jabłek. Wyszła więc trochę szarlotka bez spodu. Potem w oko wpadł mi przepis na zapiekaną kaszę jaglaną z jabłkami. Trochę inne smaki dzieciństwa, bo bazą nie jest ryż. A skoro już były dwie propozycje z jabłkami, jak mogłabym nie zrobić trzeciej? Racuchy wegańskie i bezglutenowe są dużym wyzwaniem.

Jabłka pod kruszonką

Jabłka razem ze skórką pokroiłam w kostkę i pomieszałam z cynamonem. Kruszonkę zrobiłam z płatków owsianych, cukru i mąki oraz tłuszczu. Kiedyś dodawałam masło, ale skoro mam nie używać nawet produktów odzwierzęcych – dodałam oleju rzepakowego. Wstawiłam do piekarnika na około 20 minut rozgrzanego do 180 stopni.

Przyznam, że ta wersja bardziej mi smakowała. Udowodniłam sobie, że bez masła można się obejść. Kokilki nawet zapomniałam jakimś tłuszczem wysmarować. Wszystko się domyło i nic nie przypaliło.

przepisy z jabłkami

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i cynamonem

Normalnie kaszę pewnie gotowała bym w mleku krowim. Skoro znowu mam iść w weganizm użyłam napoju ryżowego z wanilią. Klasycznie gotowałabym w wodzie, ale muszę ten napój wykorzystać i miałam nadzieje, że kasza jaglana zabije ten specyficzny posmak. Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam cukier i cynamon, i zaczęłam układać w warstwy na zmianę z kaszą. Zapiekałam około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Nawet kiedy jeszcze nie myślałam o diecie wegańskiej, rzadko kaszę jaglaną gotowałam na mleku. Dla mnie jest to trochę za ciężkie. Zazwyczaj wybierałam wodę. Z tym napojem roślinnym była smaczna i faktycznie zniwelowała ten dziwny posmak.

przepisy z jabłkami

Racuchy

W tym przepisie miałam dwa wyzwania. Po pierwsze mąka, ta bezglutenowa zachowuje się inaczej. Po drugie jajko, którego nie chciałam dodawać. Mleko to najmniejszy problem. Ciasto zostało zrobione dość gęste z mąki ryżowej i odrobiny kokosowej. Nie chciałam, aby kokos zdominował smak. Jako płynu użyłam wyżej wspomnianego napoju roślinnego. Jajko potrzebuje jeszcze kilka prób, ale zapowiada się, że można je zastąpić i tego nie odczuć. Z lenistwa dodałam proszek do pieczenia zamiast drożdży.

Racuchy wyszły bardzo dobre. Trochę zbite i twardsze, ale taka specyfika użytych mąk. Co najważniejsze, były usmażone w środku. Do tej pory wszelkie placki smażone bez jajka były spalone na zewnątrz i surowe w środku. Jak wspominałam, jeszcze muszę sprawdzić, ale już się domyślam, w czym tkwi magia jajka i jak je zastąpić, aby magia działa się dalej.

przepisy z jabłkami

Powyższe przepisy są odrobinę pracochłonne, co skreśla je u mnie na śniadanie. Jeżeli jednak w jakiś dzień chce mi się dłużej bawić – królują u mnie jabłka pod kruszonką. Pasuje mi to, że to głównie owoce, a nie dodatek tylko dla smaku.

  • Chyba racuchy uwielbiam najbardziej, kojarzą mi się z moją babcią, która robiła je w mistrzowski sposób:)

  • Dla mnie jesień to również jabłka i dynia :) Jabłka pod kruszonką i racuchy – uwielbiam <3

  • Pięknie wyglądają te w słoiczkach :)

  • Kasza jaglana zapiekana z jabłkami smakuje bardzo pysznie) Zupełnie zapomniałam o takim daniu, a to naprawdę pyszna i zdrowa słodka przekąska.

  • Kasza jaglana i jabłka to jedno z moich ulubionych połączeń – nie zawsze w wersji zapiekanej. Kaszę gotuję w wodzie, potem w mleku kokosowym aż do wchłonięcia płynu i dodaję podsmażone jabłka z cynamonem. Też pysznie.

    • Ja zawsze tylko w mleku czy wodzie i tyle. Nie jest za mocno rozgotowana po takim podwójnym gotowaniu? Chociaż tak sobie myślę, że tak łatwiej byłoby zrobić budyń.

  • Mniaaaaam, uwielbiam jabłuszka na ciepło :)

  • Wow, uwielbiam jabłka na ciepło, a jeszcze pachnące cynamonem… mrrr… aż ślinka mi pociekła.

  • Wszystkie 3 przepisy znam i z chęcią z nich korzystam. Ostatnie robię najczęściej, jak odwiedza mnie mój chrześniak. :)

    • Przydałby mi się ktoś, kogo mogę uraczyć takim smakołykami. Dla siebie nie zawsze chce się robić. :)

  • Jabłka pod kruszoną to mój faworyt :)

  • Jeszcze nie jadłam jabłek pod kruszonką, ale chętnie przetestuję. Za to racuszki, naleśniki i gofry z jabłkami goszczą na moim stole bardzo często :)

    • U mnie łatwiej z kruszonką, nie muszę martwić się o mąkę bezglutenową. :)

  • Jabłka pod kruszonką uwielbiam :)

Navigate