Lubicie owsiankę na śniadanie? Utarło się, że płatki owsiane zarezerwowane są głównie na śniadanie, ale… Wszystko zależy od tego, jak zostaną przygotowane.

Wybranie posiłku, kiedy jeść płatki owsiane zaczyna się od odwiecznego pytania – czy wersja słodka, czy wytrawna. Płatki na śniadanie, na deser, na kolacje. U mnie w zasadzie zawsze królują różnego rodzaju babeczki, nie jestem fanką klasycznej owsianki.

Wspominałam nie raz, że nie lubię robić śniadań. Wiem, zalanie płatków i dorzucenie czegoś jest szybkie, ale płatki są wtedy dość twarde i trzeba czasu, aby nasiąkły. Można zalane płatki odstawić na noc – warunek, że ktoś lubi potem takie zimne jadać. Najlepszym rozwiązaniem okazała się zapiekana owsianka w formie babeczek.

Kiedy mam ochotę, piekę większą ilość i najwyżej zamrażam nadmiar. Wystarczy wieczorem wyciągnąć do rozmrożenia. Następnie wedle upodobań podgrzać i śniadanie gotowe w tempie, w jakim gotuje się woda na herbatę.

Babeczki z płatków owsianych

Borówkowe babeczki

Talerzyk z owsianymi babeczkami z borówkami. Za talerzykiem stoi miseczka z borówkami. Obok wszystkiego jest jubek z mlekiem.
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki olejku lub proszku waniliowego
  • 1 szklanka borówek
  • 1/2 szklanki migdałów

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni – góra dół.

W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masa może wydawać się trochę zbyt płynna, ale nie ma w tym nic złego.

Foremkę smarujemy dokładnie olejem lub masłem, aby babeczki nie przywarły. Można wyłożyć ją papilotkami. Mogą być też sama papilotki o ile macie silikonowe.Papierowe się rozpłyną i wyjdą raczej ciastka.

Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Cytrynowe babeczki

Cytrynowe babeczki owsiane z tacce, obok leżą dwa plasterki cytryny, a w filiżance znajduje sie kawa.
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki olejku lub proszku waniliowego
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni – góra dół.

W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masa możewy dawać się trochę zbyt płynna, ale nie ma w tym nic złego.

Foremkę smarujemy dokładnie olejem lub masłem, aby babeczki nie przywarły. Można wyłożyć ją papilotkami. Mogą być też sama papilotki o ile macie silikonowe.Papierowe się rozpłyną i wyjdą raczej ciastka.

Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Bananowe babeczki

Bananowe babeczki z płatków owsianych w miseczce ozdobione kawałkami banana.
  • 4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki olejku lub proszku waniliowego
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 3 łyżki tahini

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni – góra dół.

W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Masa możewy dawać się trochę zbyt płynna, ale nie ma w tym nic złego.

Foremkę smarujemy dokładnie olejem lub masłem, aby babeczki nie przywarły. Można wyłożyć ją papilotkami. Mogą być też sama papilotki o ile macie silikonowe.Papierowe się rozpłyną i wyjdą raczej ciastka.

Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Kilka dodatkowych informacji

  • Powyższa porcja płatków owsianych to około 12 babeczek. Wszystko zależy od tego, ile ciasta nałoży się do papilotek.
  • Z płatków można też zrobić ciasto, zamiast babeczek. Przygotowana mieszankę przelewamy do małej foremki i pieczemy w tej samej temperaturze przez 20 – 25 minut.
  • Do babeczek można użyć dowolnego mleka. Ja często używam całą puszkę mleka kokosowego. Szukam bardziej płynnej wersji, czyli tak maksymalnie 70% kokosa.
  • Ilość cukru według uznania, tak samo, jak jego rodzaj.
  • Jeżeli zależy wam na wersji w 100% bez glutenu, polecam płatki owsiane firmy Provena. Próbowałam różnych, ale te biją na głowę konkurencję do wszelkich przepisów.
  • Babeczki na drugi dzień są jeszcze smaczniejsze niż od razu po upieczeniu.

Dawno, dawno temu na blogu publikowałam już przepis na owsiane ciasteczka. Naprawdę zapiekane płatki owsiane są moją ulubioną formą ich jedzenia. Najfajniejsze jest to, że można dodawać dowolne składniki i mieć za każdym razem inne babeczki.

Właśnie testuję jeszcze kilka wersji na słodko, więc pewnie będzie niebawem tutaj coś dodane. Testuję też wersję wytrawną, W zasadzie śniadanie też wolę raczej na słono, a te jadam do kawy, polubiłam się z płatkami owsianym na kolację. Ta pora dnia to już zdecydowanie coś słonego.

Lubicie płatki owsiane? W jakiej formie jadacie je najczęściej?